> nieuws

Nieuws

 
15 januari 2021

Vergevingsproject op weg naar Pasen

‘Er is niets dat niet vergeven kan worden,  en er is niemand die geen vergeving verdient’ zo schrijven Desmond Tutu en zijn dochter Mpho in ‘Het boek van Vergeving’.  En laten we eerlijk zijn: Ieder dit leest heeft  er zelf mee te maken, altijd zijn er nog dingen die vergeven kunnen worden, of dienen zich weer nieuwe irritaties aan. Steeds weer ligt de verleiding van de ‘harde’ weg van pijn en vergelding dichtbij.   

Wat zou het mooi zijn als we, op weg naar Pasen, op dit vlak een groeiproces zouden kunnen doormaken.  Als we middels oefeningen, rituelen en bezinning handvaten krijgen om wat dit betreft als een beter mens in het leven te staan.  

Mooi gezegd, en ook.. mooi gedaan!  De kerken in de Zaanstreek bieden u deze Veertigdagentijd een project van vergeving aan.  Om gezamenlijk - verdeeld in kleine groepen  - het proces uit het boek te volgen. De groepjes komen wekelijks een uur bij elkaar op een tijdstip dat u uitkomt. Bij beperkingen door de Corona wordt er een begeleiding via You Tube of ZOOM gegeven. De gevolgde methode is die van het doorleefde viervoudig pad van de Tutu’s. 

 
Als u het wilt, kunt u hiervoor het boek zelf aanschaffen, maar dit is niet noodzakelijk. U krijgt bij deelname de begeleidende teksten en een klein dagboekje aangereikt. Aan de bijeenkomsten zijn geen kosten verbonden. Wel geldt de afspraak dat we in de groepen vertrouwelijk met elkaar omgaan en dat u de hele serie meedoet. 
De groepjes van maximaal zes personen worden begeleid door één van de voorgangers van de kerken van Krommenie en Assendelft. 

U kunt inschrijven via de website Eventbrite. Vooralsnog beginnen er zes groepjes: op dinsdag, woensdag en donderdag steeds om 15.00 uur of om 19.30 uur.   Als u voor een dag/tijd kiest dan komt u in een vast groepje van maximaal zes personen.  U kunt kiezen voor de dag, de tijd, de plaats en de begeleider die u het beste uitkomt. U hoeft dus niet percé bij uw eigen pastor of predikant, maar het kan wel. 
Alle groepen volgen hetzelfde programma en ze beginnen eind februari of begin maart. 

U kunt inschrijven op rvkkrommenieassendelft.eventbrite.nl 
Dan vindt u zes keuzemogelijkheden voor groepen op dinsdagmiddag, dinsdagavond, woensdagmiddag, woensdagavond, donderdagmiddag en donderdagavond. De Dinsdagmiddaggroep is in Zaandam, de overigen zijn in Krommenie. 
Heeft u geen computer of lukt het inschrijven niet, neemt u dan contact op met uw eigen pastor/predikant, dan schrijft die u in.

Op dinsdagavond 30 maart is er een afsluitende dienst waarin  de laatste stap uit het proces gezet wordt. Deze dienst kan bezocht worden ofwel via een livestream bekeken.  Programma: 
Eerste bijeenkomst: Waarom vergeven, en wat is vergeven (niet)? 
Tweede bijeenkomst: Het viervoudig pad begrijpen / het verhaal vertellen
Derde bijeenkomst: De pijn benoemen
Vierde bijeenkomst: Vergeving schenken
Afsluitende dienst op 30 maart: De relatie vernieuwen of loslaten

Opgave: Uiterlijk vrijdag 19 februari 
Nadere gegevens over het boek: 

Het boek van Vergeving
Desmond Tutu en Mpho Tutu (2014)
Vertaling: Corrie van der Berg
ISBN 9789000314720   231 blz   €24

Als gezamenlijke voorgangers nodigen we u van harte uit om deel te nemen en zo samen de weg naar Pasen te gaan! 
Iedereen is welkom, ook leden van buiten onze kerken. Het is mogelijk dat er nog groepen worden toegevoegd, dat vindt u via de link. 

Jelle Knol
Matthé Bruijns
Kok Klever
Neeltje Reijnders
Jannie Nijwening 

Uit het boek van Tutu:


Ik zal je vergeven
Het zijn maar kleine woorden
Maar er ligt een heel universum in besloten


Terug
 
Meer informatie   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Koog en Zaandijk en Westzaan
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2021 Doopsgezind.nl