> agenda

Agenda

 
21 november 2019, 19:30 uur

De kracht van de enkeling

Kooger Vermaning

De iconische beelden van de val van de Muur in 1989 staan velen nog op het netvlies. Maar wat weten we van de mensen die met hun vreedzaam protest hebben bijgedragen aan het einde van het DDR-regime?

In deze voorstelling, met filmbeeld, biografische tekst en levende muziek wordt het verhaal van twee iconische vredesactivisten verteld: de protestzanger Wolf Bierman en de protesttheoloog Christian Führer. We horen en zien hoe met de humor en het doorzettingsvermogen van enkelingenidealen werkelijkheid kunnen worden.

Christian Führer bracht, ondanks bedreigingen door de Stasi, verontruste jongeren bijeen tijdens Vredesvespers in zijn Nicolaikirche in Leipzig. Hij zette door en de Vredesdiensten groeiden uit tot de massademonstraties die leidden tot de val van de Muur in november 1989.

Wolf Bierman emigreerde als overtuigd communist naar de DDR, maar toen hij met protestsongs kritiek leverde op het hypkriete staatssysteem werd hij het land uitgegooid. In het Westen groeide hij uit tot dé stem van het verzet, stiekum beluisterd in heel DDR. Direct na de val van het regime gaf hij een iconisch concert in de Messehalle van Leipzig en zong: "keine Rache - geen wraak".

 

 

 


Terug
 
Meer informatie   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Koog en Zaandijk en Westzaan
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2020 Doopsgezind.nl